μ' έχει πιάσει μια σπαρίλα / ρέκλα

κλεμμένα από το slang.gr

Ορισμός: 6
Λήμμα: 6
 
Η απόλυτη ανία, βαρεμάρα, έλλειψη κινήτρου και όρεξης για οποιαδήποτε κίνηση ή μετακίνηση. Πιθανώς προέρχεται από τον σπάρο, κατά τα λεγόμενα, το πιο βαρεμένο ψάρι της θάλασσας. Πρωινή / κυριακάτικη σπαρίλα, μ' έχει πιάσει σπαρίλα, τον έφαγε η σπαρίλα κτλ.
 
Από: kiro την: 12/02/08
 
Σχόλια
(12/07/09)
Ο ΑΛΛΟΣ
Όντως, βγαίνει από το σπάρο. Δεν ξέρω για τις συνήθειές του (αν και είναι από τα ελάχιστα ψάρια που ξέρω να αναγνωρίσω η άχρηστη πληροφορία της ημέρας), αλλά η λέξη σπάρος χρησιμοποιόταν με την έννοια τεμπέλης παλιότερα. Θυμάμαι ότι το είχα δει σ' ένα βιβλίο, όχι πιο πρόσφατο από τη δεκαετία '50. Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο αναφερόταν σε μία κατασκήνωση, και οι κατασκηνώσεις (τουλάχιστον η συγκεκριμένη, από την οποία πέρασα κι εγώ πολλές δεκαετίες αργότερα) έχουν τη δική τους αργκό. Αλλά δε νομίζω ο σπάρος να λεγόταν μόνο από κατασκηνωτές και η σπαρίλα να απέκτησε πανελλήνια διάδοση.

 

ρέκλα, ρέχλα

Ορισμός: 6
Λήμμα: 6
 
Κατάσταση κατά την οποία παρουσιάζεται έντονα η τάση για τεμπελιά και απραγία.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να παρουσιαστεί όπου και όποτε, με απαραίτητη όμως προϋπόθεση την απουσία οποιασδήποτε υποχρέωσης.

Κατά συντριπτική πλειοψηφία, τυχαίνει να παρουσιάζεται μετά από κατανάλωση ποσοτήτων φαγητού (και δη μεσημεριανές ώρες με ηλιοφάνεια) ή διαφόρων ουσιών (οινοπνεύματος, μαριχουάνας κ.α., ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών), ακόμα και σε συνδυασμό των παραπάνω.

Βασικό συστατικό της κατάστασης αυτής είναι, τις περισσότερες φορές, ο ήλιος και η γενικότερη καλοκαιρία ενώ το παγκάκι μαζί με το κρεβάτι είναι τα συνηθέστερα σημεία στα οποία μπορεί να συμβεί.

Συνώνυμα: βαράω ντάγκλες, φιδιάζω (λιάζομαι δηλ. σαν το φίδι) κ.α.
 
Παράδειγμα
Σόρυ αλλά δεν είμαι για να κουνηθώ. Άδειασα δυο μακαρονάδες και με έχει πιάσει μια ρέκλα... είναι και ο ήλιος που μου φιλάει το κούτελο...

4 comments:

windcinema said...

xreiazetai kai afth, h sparila.
phgaine na paixeis ligh trompeta sta podia tou vosporou re!

Costas Bedhia said...

Nai re sy Aggelh,kane mia volta sto Pera,agorase tpt wraies mousikes kai pies kana wraio tsagaki... :P

Anonymous said...

ΠΙΕΣ ΚΑΝΑ ΤΣΑΙ ΝΕΡΟΠΛΥΜΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΡΑΣΕΙ....

Angelis said...

windάκο μου,

ετοίμασε τις μηχανές σου (super 8 κατά προτίμηση κι έρχομαι!

Κώστα,

πού χάθηκες παιδί μου εσύ; Καλά είσαι;

Ανώνυμε,

βούτα το Lipton φακελάκι σου στην φλυτζάνα μπας και σε καταπραΰνει λιγάκι.

Related Posts with Thumbnails