Τούρκικη Formula-1


Το post επιμελήθηκε ο Θάνος Ρ. (για τους φίλους Bolulu!). Επίσης, όλες οι φωτογραφίες είναι δικές του, πέρα από αυτήν με τη μαντιλοφορούσα ανάμεσα στους δυο κόμματους. Ευχαριστούμε πολύ Θάνο! Καλή απόλαυση του Αγώνα, μ' αρέσουν οι άνθρωποι που έχουν ένα ψώνιο:)

Λίγα χρόνια πριν αν κάποιος σου έλεγε τη φράση «Τούρκικη Formula» θα νόμιζες ότι σου κάνει πλάκα. Σήμερα όμως είναι πραγματικότητα και τόσο κοντά μας. Οπότε να άλλη μία αφορμή για να πάμε πάλι στην λατρεμένη μας Πόλη! 


Ποίο Μονακό και ποία Μόντζα, πλέον όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πόλη για τους λάτρες της Formula. Η αρχή έγινε το 2005 με τους Τούρκους μέχρι την τελευταία στιγμή να τρέχουν να ολοκληρώσουν τα έργα (κάτι μου θυμίζει αυτό). Τα οργανωτικά προβλήματα δεν έλλειπαν αλλά με το πέρασμα των χρόνων έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Νομίζω για αυτούς που δεν έχουν ξαναπάει σε Formula η Κωνσταντινούπολη είναι μια πολύ καλή και οικονομική περίπτωση.


Το φετινό πανηγυράκι θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 6-8 Μαΐου. Αυτό που μου έλλειπε ήταν η παρέα που θα με ακολουθούσε. Τελικά, χωρίς να δυσκολευτώ ιδιαίτερα, μετά από μερικά τηλέφωνα βρήκα παρέα, αντροπαρέα φυσικά. Έπειτα άρχισα internetiko σερφάρισμα για να βρω ξενοδοχείο. Οι υποψιασμένοι ξενοδόχοι είχαν «τσιμπήσει» τις τιμές και κάποιοι πιο προκλητικοί σε υποχρέωναν να κλείσεις για τέσσερις νύχτες. Βέβαια, το καλό το παλικάρι ξέρει και άλλο μονοπάτι και έτσι αντί για τα τουριστικά Ταξίμ ή Σουλταναχμέτ έκλεισα ξενοδοχείο στο Laleli.


Και τώρα το εισιτήριο του αγώνα. Τα site πολλά και οι τιμές να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Μετά από αρκετό ψάξιμο κατέληξα ότι το Τουρκικό http://www.biletix.com/f1/index.htm?locale=en είναι το φθηνότερο και πολύ αξιόπιστο. Αλλά το βασικό ερώτημα δεν είχε απαντηθεί: να είμαστε όρθιοι, καθιστοί, κοντά στην πίστα ή μακριά; Άντε να συμφωνήσουμε 4 μαντράχαλοι! Στην αρχή είχαμε συμφωνήσει να είμαστε όρθιοι με κόστος 70 λίρες (ένεκα η οικονομική κρίση). Μετά άρχισαν τα παράπονα: μήπως μας πονέσει η μέση αν είμαστε όρθιοι τόση ώρα, μήπως μας πονέσουν τα πόδια, μήπως, μήπως, μήπως….και τελικά λέμε για 100 ευρώ παραπάνω δεν καθόμαστε σε καλύτερες θέσεις; Οι θέσεις στις κερκίδες στοιχίζουν από 170 έως 600 λίρες έτσι αποφασίσαμε κάτι σε μέση τιμή στις 270 λίρες, και συγκεκριμένα στο τέλος της ευθείας εκκίνησης-τερματισμού. Από την άλλη για όσους δεν θέλουν να ξοδέψουν χρήματα υπάρχουν μερικοί λόφοι γύρω από την πίστα οι οποίοι γεμίζουν από τους απανταχού τσαμπατζήδες. Βέβαια, για όσους βαριούνται όλες τις παραπάνω διαδικασίες υπάρχει και η εύκολη λύση των τουριστικών γραφείων, τα οποία διοργανώνουν εκδρομές ειδικά για τη Formula.


Δεν πέρασαν τέσσερις μέρες από την ημέρα της παραγγελίας και ο κούριερ μου χτυπούσε την πόρτα. Είχα πλέον τα μαγικά χαρτάκια στα χέρια μου, τα οποία συνοδευόντουσαν με τις σχετικές απαραίτητες πληροφορίες όπως το πρόγραμμα, το διάγραμμα της πίστας, οδηγίες για το πώς θα πας στην πίστα….


Η πίστα ονομάζεται Istanbul Park βρίσκεται στην ασιατική πλευρά σε απόσταση 47 χλμ από την πλατεία Ταξιμ. Την ημέρα του αγώνα υπάρχουν λεωφορεία από διάφορα μέρη της Πόλης (Taksim, Mecidiyekoy, Kadikoy, Bostanci, Pendik) που πηγαίνουν κατευθείαν στην πίστα με την σχετική χρέωση.


Η φετινή σεζόν της Formula αποτελείται από 19 αγώνες και αυτός της Πόλης θα είναι ο τέταρτος. Ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό γνώρισμα της πίστας είναι ότι ο γύρος είναι αντίθετος προς την φορά των δεικτών του ρολογιού (μόνο πέντε πίστες έχουν τέτοια φορά). Η πίστα χτίστηκε σε τέσσερα διαφορετικά επίγεια επίπεδα. Το σιρκουί της Κωνσταντινούπολης χαρακτηρίζεται από 14 στροφές- οκτώ αριστερόστροφες και έξι δεξιόστροφες- με τα μονοθέσια να φθάνουν σε ταχύτητες μέχρι και 330 χιλιόμετρα/ώρα. Η χωρητική ικανότητα είναι για 155.000 θεατές, με τους 25.000 να βρίσκονται στην μεγάλη εξέδρα της ευθείας εκκίνησης-τερματισμού, ενώ οι χώροι στάθμευσης μπορούν να "φιλοξενήσουν" 20.000 αυτοκίνητα. Τέλος, οι δύο πύργοι VIP, των επτά ορόφων, δίνουν το στίγμα της χλιδής και του γκλάμουρ. Αυτά ως μια πρώτη γεύση για το Τούρκικο Grand Prix θα επανέλθω με περισσότερες εικόνες και λεπτομέρειες από τον αγώνα. Ήδη έχω αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση. Μακάρι να μας έχει καλά ο Θεός να πάμε και να γυρίσουμε με το καλό και να σας πω ποίος κέρδισε……..to be continued

6 comments:

Maria Hinni said...

persu, 8umamai xaraktiristika oti egine 28-31 maiou! Dustuxws an kai emena stin Poli upoxrewseis epevalan na er8w kupro m apotelesma na min kanw ena ap ta oneira mou pragmatikotita! den peirazei omws...epifullasome..kapoia mera 8a kataferw ki egw na dw formula1 sti Poli!!!:) kala na peraseis lipon!! kai vgale polles fotooos na kamarwsoume ki emis pou den emele na ftasoume mexri ekei! xxx

Angelis said...

Δεν κάνεις ένα ταξίδι αστραπή Μαράκι την επόμενη βδομάδα;

Σου 'χω και έτοιμη παρέα, αντροπαρέα φυσικά. Χαχαχαχαχαχα!

Τι λέει Θάνο, θα την πάρετε μαζί σας;

Marko Di Marko said...

Τέταρτη φορά φέτος που θα δώσουμε το παρόν! Η εμπειρία είναι μοναδική και συνδυάζοντας και ένα σύντομο ταξίδι στην Πόλη, τι καλύτερο.
Πάντως έχω να θυμάμαι 2 χρόνια πριν, ταξίδι αστραπή/αυτοκτονία με έναν φίλο για την Formula 1. Εκκίνηση Κυριακή ξημερώματα, 8 ώρες ταξίδι, 8 ώρες στην πίστα και επιστροφή άλλες 10 ώρες. 1500 χιλιόμετρα σε 1 μέρα από έναν οδηγό, στο οδοιπορικό 26 ωρών για χάρη της F1! Από τότε βέβαια αποφάσισα να μην το ξανακάνω και να φτάνω την προηγούμενη, χαλαρός και ατσαλάκωτος! Έτσι και φέτος, για πρώτη φορά ακολουθούμενος από 5 φίλους αυτήν την χρονιά! Άντε και την επόμενη χρονιά με ακόμα περισσότερους ;-)

Maria Hinni said...

diavasma astrapi xriazome twra aggeli mou...ti taxidi na kanw kai prasin aloga!! 8a ginw free an8rwpos meta tis 10 iouniouuu!!! filiaaa polllaa!!

Angelis said...

Στο μπλογκ δεν επιτρέπονται σχόλια όπως αυτό που μόλις διέγραψα. Αυτός που το έστειλε ξέρει τι λέω.

Αν επαναληφθεί, είμαι αναγκασμένος να λάβω ότι μέτρα μου επιτρέπει ο νόμος.

Για να εξηγούμαστε δηλαδή!

Anonymous said...

κρίση!κρίση!

Related Posts with Thumbnails