κάστρα και πολη-ορκητές


Θυμάστε το παιχνίδι "Κάστρα και Πολιορκητές"; Ένα πρωινό, παραμονές Χριστουγέννων η μαμά Ελένη μας ξύπνησε για να δούμε το δώρο που μας έφερε ο μπαμπάς Γιάννης - ανταμοιβή για τους όλο Α' ελέγχους που πήραμε εγώ κι ο αδερφός μου ο Νίκος (που παρολίγο να τον βγάζανε Ευρυπίδη). Το λιώσαμε κανονικά το παίγνιο, τί που τεντώναμε τα λαστιχάκια των καταπελτών τσατττ!! με λύσσα, τί που εκσφενδονίζαμε τις βολίδες και κάνανε κράουυυυ!! πότε στις πλαστικές πολεμίστρες και πότε στα απαίσιο τζαμένιο τραπεζάκι του σαλονιού.


Τα χρόνια πέρασαν και μεγαλώνοντας σταμάτησα να παίρνω ενδεικτικά με Άλφα και να παίζω με πλαστικούς βίκινγκς. Όταν όμως στην πρώτη κρουαζιέρα που έκανα στο Βόσπορο αντίκρισα το Κάστρο της Ρούμελης, έπαθα πλάκα!


Χτίστηκε έναν χρόνο πριν την Άλωση, με σκοπό την..Άλωση την ίδια. Σε συνδυασμό με το κάστρο της Ανατολής που βρίσκεται στην αντίπερα όχθη των Στενών αλλά δεν είναι σε καμιά περίπτωση το ίδιο εντυπωσιακό, θα απέκοπτε το στόλο των ομόθρησκων Ευρωπαίων συμμάχων, που θα ερχόταν για ενίσχυση. Όσο τους είδατε όμως εσείς τους Φράγκους, άλλο τόσο τους είδαν και οι Βυζαντινοί.. Ο Πορθητής, σύμφωνα με την παράδοση, ανάγκασε τους βεζύρηδές του να βάλουν νέφτι στον ποπό τους και να τελειώσουν το έργο μέσα σε ελάχιστους μήνες. Ούτε εσείς θα τεμπελιάζατε αν παιζόταν το σκάλπ σας.


Το Ρούμελι Χισαρί είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Τετάρτης, και μόλις με 3 λίρες ταξιδεύεις πεντέμισι αιώνες πίσω στο χρόνο. Κάτι λιγότερο από 55 κουρούς (=υποδιαίρεση της τουρκικής λίρας) ο αιώνας δηλαδή. Το καλοκαίρι αν είσαι τυχερός, μπορείς να παρακολουθήσεις και θεατρικές παραστάσεις ή συναυλίες στο πέτρινο θέατρο του Κάστρου.


Πάρτε ένα τσούρμο φωτογραφίες τώρα, να έχετε να θαυμάζετε το μεγαλείο του φαραωνικού κατασκευάσματος (κάντε κλικ για μεγέθυνση) μέχρι το επόμενο ταξίδι σας στην Πόλη, που οπωσδήποτε πρέπει να το επισκεφτείτε!


Για να ανεβαίνετε αγόγγυστα όμως τα σκαλιά με το μεγάλο ρίχτι, χρειάζεστε πρώτα ένα καλό πρωινό για να πάρετε δυνάμεις δίπλα στην Πύλη του Κάστρου. Και τι καλύτερο από το Καλέ, το διάσημο πρωινάδικο δίπλα στο πάρκινγκ του κάστρου. Προσέξτε όμως, μην ντερλικώσετε σα να μην υπάρχει αύριο, κάνει τσατττ!!  η ζώνη στην πρώτη ανηφόρα και εκσφενδονιστεί με πάταγο κράουυυυ!! το κουμπί του παντελονιού μέχρι την κρεμαστή τη γέφυρα.

animated gif maker

2 comments:

Γαβριήλ said...

Με το που το είδα, πήγα και ξαναδιάβασα την "Τερέζα" του Φρέντυ Γερμανού...
Τυχαίο; Δεν νομίζω...

Angelis said...

Γαβριήλ παιδί μου,

Επειδή δεν το διάβασα το βιβλίο που λες, θες να γίνεις πιο συγκεκριμένος; Να μας εξηγήσεις φερειπείν τί σχέση έχει με το Ρούμελι Χισαρί;

Ευχαριστώ προκαταβολικά:)

Related Posts with Thumbnails