24 heures à Constantinople

 

Η Ελληνογαλλική Σχολή "Καλαμαρί" ιδρύθηκε το 1885 στη Θεσσαλονίκη, από τις καθολικές Αδελφές του Ελέους, που ήρθαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς στην Ελλάδα γύρω στα 1850. Ακούραστα, οι Αδερφές δίδαξαν γαλλικά και (υποθέτω) πιάνο ανοίγοντας το μυαλό των νέων της Οθωμανικής τότε, Ελληνικής Θεσσαλονίκης αργότερα, παραδίδοντας στους σύγχρονους δασκάλους της Σχολής, τη σκυτάλη ενός εκ των "καλών" σχολείων της  πόλης.


Όπως και των πιο δραστήριων, μιας και το Καλαμαρί συμμετέχει (και διακρίνεται) σε διαγωνισμούς, ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις και χρηματοδοτεί την έκδοση του free press [k], με άκρως ενδιαφέρουσα θεματολογία καιι layout. Για το πρώτο, φροντίζει η Μαρία Φαρδέλα που έχει την Επιμέλεια Ύλης & Σύνταξης και για το δεύτερο, ο Art Director, βραβευμένος γραφίστας Στέφανος Μιχαηλίδης. Διευθύντρια του περιοδικού είναι η Ερμίνα Συρρή.


Λίγο καιρό πριν, τα παιδιά με ρώτησαν αν ήθελα να τους στείλω κάτι από/για  την Πόλη, μιας και σε κάθε τεύχος συμμετέχουν και guest αρθρογράφοι. Όσοι με διαβάζετε καιρό, είστε σίγουροι ότι δεν θα άφηνα φυσικά να μου ξεφύγει μια ακόμα ευκαιρία να το παίξω ξερόλας, και  απάντησα ΑΜΕΣΩΣ θετικά! Βέβαια, ναι μεν φιλόξενο το [k], άλλα όπως όλα τα έντυπα, σου μετρά τις λέξεις και μη βρει κανά παχάκι στο κείμενο. Χραππ, χαντζάρα!  Από την άλλη, ναι μεν ελεύθερο το θέμα, αλλά αυτό σημαίνει ότι το βάρος της επιλογής πέφτει αποκλειστικά σε σένα! Πολλές ιδέες πέρασαν από το μυαλό, άλλες πολύ βαριές, άλλες πιο προσωπικές απ' όσο πρέπει, άλλες τετριμμένες.


Η απόφαση ελήφθη: 24 ώρες στην Πόλη με πιθανό υπότιτλο..σε δέκα βήματα. Δε διεκδικεί Oscar πρωτότυπου σεναρίου, αλλά πιστεύω ότι είναι πρακτικό και μέσα σε μια μέρα σου αποκαλύπτει βαθμιαία πολλές διαφορετικές πτυχές της Πόλης. Ακολουθήστε κι εσείς τον (περίπου) κύκλο, που ξεκινά από την πλατεία Τάξιμ, ανεβαίνει (όχι πολύ) βόρεια στο Βόσπορο, περνά στην Ασιατική πλευρά, πηδά στην Παλιά Πόλη και καταλήγει πάλι στο Τάξιμ. Σπορτέξ να φοράτε, να μείνετε και κανά δυο μέρες πριν νηστικοί, για να μπορέσετε να φάτε όλα αυτά που θα συναντήσετε στο δρόμο σας..

2 comments:

Στέλιος said...

Καλά βρε, εσύ δεν ήξερες τί σημαίνει "φρανκοφονί" (francophonie) και μου έβαλες και γαλλικό τίτλο στην ανάρτηση? Παπαπα, τί ψώνιο που είσαι!

Ερμής said...

Εκτός απο τα "γέλασα" και "χασμουρήθηκα" απαιτώ να βάλεις κι ένα "πείνασα"!

Related Posts with Thumbnails