Η ψαραγορά του Μπεσίκτας

Σε όλους τους Έλληνες επισκέπτες κάνουν τρομερή εντύπωση τα περιποιημένα μανάβικα και ψαράδικα της Πόλης. Μια από τις πιο ωραίες αγορές είναι αυτή του Μπεσίκτας.



Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γυαλισμένα και τοποθετημένα σε πανέρια και καλάθια, κατά μέγεθος, είδος και χρωματισμό, σε σχηματισμούς πυραμίδας και φροντισμένων πολύχρωμων λόφων. Κάθε τόσο δε, τα "δροσίζουν" με νεροσταλαγματιές για να φαίνονται ακόμα πιο φρέσκα και λιγουρευτά.



Τα ψαράδικα από την άλλη, είναι στολισμένα (κυριολεκτικά) με όλα τα ψαράκια, τα μαλάκια και τα οστρακοειδή που βγάζουν οι θάλασσες της Πόλης. Τα κατακόκκινα βράγχια είναι βγαλμένα τόσο επιδέξια, που στολίζουν σαν γιρλάντες τα ψάρια, διατυμπανίζοντας στους αγοραστές την φρεσκάδα τους.



Για να καταλάβετε καλύτερα τον φουτουριστικό σχεδιασμό της αγοράς, επισκεφτείτε το site της ομάδας GAS Architecture που εκπόνησε τη μελέτη. Όσο κι αν τo μονοκόμματο τριγωνικό κέλυφος από σκυρόδεμα και οι άπειροι κρεμαστοί από την οροφή γλόμποι, σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι μάλλον σε γκαλερί μοντέρνας τέχνης, η διάχυτη ψαρίλα σε επαναφέρει (ευτυχώς) στην πραγματικότητα.


2 comments:

Anneta said...

Πω πω! Ούτε η Zaha Hadid δε θα είχε σκεφτεί τέτοια ντιζαϊνιά για μια ψαραγορά! Αλλά όντως, όπως λέει και η καλή μου φίλη Μαρία, οι Τούρκοι είναι νοικοκύρηδες και ξέρουν να φροντίζουν και να προβάλουν το προϊόν που πουλούν ακόμα κι αν αυτό είναι το πιο ασήμαντο πραγματάκι.. κι όμως το πλασάρουν πάντα όμορφα.

Angelis said...

Αννετάκι, συμφωνώ κι εγώ με την καλή σου φίλη τη Μαρία:)

Όπως επίσης και για την καημένη την Zahoula:)

Related Posts with Thumbnails