Το πρωινό του σουλτάνου

Μέσα στο πάρκο Γιλντίζ, σ' αυτήν την όαση πρασίνου και φυσικής ομορφιάς, βρίσκεται το Κιόσκι της Μάλτας. Ένα κυνηγετικό περίπτερο που χτίστηκε σε ρυθμό νεο-μπαρόκ στα χρόνια του σουλτάνου Αμπντουλαζίζ (γύρω στα 1870), από τον Σαρκίς Μπαλυάν της γνωστής αρμένικης οικογένειας αρχιτεκτόνων.



Το διώροφο κτίριο με τα οβάλ παράθυρα, τις εντοιχισμένες κολόνες στις προσόψεις, τους κίονες και τους πολυελαίους δεν ήταν πάντοτε χώρος διασκεδάσεων και φαγοποτιού. Ο έκπτωτος σουλτάνος Μουράτ Ε' φυλακίστηκε εδώ, μετά από μόλις 93ων ημερών παραμονή στο θρόνο.



Εγώ με τον Έμρα πάλι, πήγαμε για το πλούσιο Κυριακάτικο πρωινό που προσφέρεται στα δωμάτια του παλατιού, με τις βαριές κουρτίνες, τις ζωγραφιστές οροφές, το μαρμάρινο συντριβάνι και τους κρυστάλλινους πολυελαίους.




Ο μπουφές περιλαμβάνει ζεστά εδέσματα (μενεμέν, λουκάνικα, αυγά, πολέντα), αρτοποιήματα (ποάτσες, σιμίτια, κρουασάν, μπριός, βουτήματα, μπαγκέτες, μαργαρίτες), μαρμελάδες (από πολλά φρούτα), ταχίνι, μέλι, ελιές, ποικιλία κορν φλέικς, φρούτα (φρέσκα και αποξηραμένα) και άλλα πολλά που έχω ξεχάσει. Τσάι, καφές, χυμός πορτοκάλι και βύσσινο ρέουν άφθονα. Το κόστος ανά άτομο είναι 22,5 TL (=11 ευρώ) απολύτως λογικό και προσιτό, όταν πληρώνεις τα ίδια ή και περισσότερα, σε πολλά μέρη που στερούνται ατμόσφαιρας, πολυτέλειας και ιστορικότητας.





Μακάρι να με φυλάκιζαν κι εμένα σε μια τέτοια φυλακή. Άλλωστε, της φυλακής τα σίδερα..

2 comments:

Mariana Kavroulaki said...

Oh my god! που λένε και οι Αγγλοάξωνες. Υπέροχο!!

Angelis said...

Maşallah! που λένε και οι Μουσουλμάνοι. Χεχεχεχε!!

Related Posts with Thumbnails