Εμείς το λέμε Πεϊνιρλί

Το γνωστό στην Ελλάδα πεϊνιρλί, στην Τουρκία είναι μόνο ένα από τα πολλά είδη Pide. Η γνωστή ζύμη σε σχήμα βάρκας, έχει διάφορες παραλλαγές: με τυρί (πεϊνίρ στα Τουρκικά, οπότε λέγεται πεϊνιρλί), κασέρι, κιμά, καβουρμά, παστουρμά, ψιλοκομμένο κρέας (kusbasili) μανιτάρια, κοτόπουλο, πιπεριές, μανιτάρια κ.ά..



Μπορείς επίσης να ζητήσεις και έναν οποιονδήποτε συνδυασμό (καρισίκ) που σου κατέβει στο κεφάλι. Υπάρχει και η βερσιόν, με αυγό, το οποίο προστίθεται προς το τέλος του ψησίματος (ή κατόπιν) και "ψήνεται" από το καυτό pide.



Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας φημίζεται για τα pide της και σε όλη την Πόλη υπάρχουν πολλά εστιατόρια που είτε ανάμεσα στις άλλες σπεσιαλιτέ της περιοχής, είτε αποκλειστικά, ετοιμάζουν το λιγουρευτό έδεσμα.



Μια ωραία πρόταση για ένα καλοψημένο και μερακλίδικο καβουρμαλί-κασαρλί pide, βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Ταξίμ. Στο πρώτο-πρώτο στενό της Ιστικλάλ στα δεξιά, βρίσκεται το Simsek Pide Salonu, το οποίο έχει μάλιστα και website με φωτογραφίες και τιμές. Εμείς πήραμε ένα καβουρμαλί και ένα που από στη μια πλευρά είχε σουτζούκι και στην άλλη παστουρμά, μιας και ο τελευταίος ως γνωστόν, ενώ είναι νόστιμος, η μυρωδιά του κάνει πολλές ημέρες να..φύγει από το σώμα σου.

Με κασέρι και καβουρμά



Με κασέρι και παστουρμά


No comments:

Related Posts with Thumbnails