Η Μεγάλη του Γένους Σχολή



Αποτελεί ίσως το εντυπωσιακότερο κτίριο της Πόλης. Η Σχολή ιδρύθηκε το 1454, αν και θεωρείται πως αποτελεί τη συνέχεια της "Οικουμενικής Πατριαρχικής Σχολής", της οποίας η ιστορία κρατάει από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Σπουδαία πηγή πληροφόρησης για τη μακραίωνη ιστορία της Σχολής, τους διευθυντές, τους διδασκάλους και τους εκλεκτούς αποφοίτους της, αποτελεί το website του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών. Η έδρα της Σχολής άλλαξε πολλές θέσεις, μέχρι που εγκαταστάθηκε στο συγκεκριμένο κτίριο, μετά την αποπεράτωσή του, από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δημάδη, μεταξύ 1881-1883.






Σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά ως σχολείο της Ρωμαίικης κοινότητας. Πόσο τυχερά είναι αυτά τα παιδιά, ελπίζω να μη χρειαστεί να μεγαλώσουν για να το συνειδητοποιήσουν!





Η ευκαιρία για την επίσκεψη στο εσωτερικό του "Κόκκινου Κάστρου", όπως αποκαλείται εξαιτίας του επιβλητικού όγκου του με την επένδυση από κόκκινο-μπορντό τουβλάκια, μου δόθηκε με τη μουσικοποιητική παράσταση «Κ.Π.Καβάφης – Απ' έξω και τραγουδιστά» της ομάδας «Κ.Π. Καβάφης» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου. Παρών ήταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος μάλιστα μας αποκάλυψε ότι υπήρξε θαυμαστής του ποιητή από τα μαθητικά του χρόνια και μας έδειξε ποιήματα που είχε αντιγράψει στο τετράδιό του.

Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες της εκδήλωσης από το blog "Φως Φαναρίου".



1 comment:

Στέλιος said...

Αγγελάκο, μια και μιλάς για σχολεία ρωμέϊκα, δες και αυτό: http://eistinpolin.wordpress.com/2009/10/16/schools/

Related Posts with Thumbnails