Ξύπνημα με νταούλια

Κατά τη διάρκεια του Ραμαζάν ως γνωστόν, οι νηστεύοντες μπορούν να φάνε μέχρι και την ανατολή του ηλίου. Επειδή ίσως το ξυπνητήρι δεν είναι αρκετό να σε σηκώσει στα μαύρα αξημέρωτα, αυτήν τη δουλειά εκτελούν οι Νταβουλτζήδες του Ραμαζάν. Αυτό το ιδιότυπο "επάγγελμα" σαφώς και έχει τις ρίζες του σ' εκείνες τις εποχές, που το ξυπνητήρι αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο των σουλτάνων. Παρακάτω, βλέπουμε πόσο εξελίχθηκε η εικόνα των πρώτων νταβουλτζήδων, για να φτάσουμε στο σήμερα και τους σύγχρονους συναδέλφούς τους.






Γύρω στα 30-45 λεπτά πριν την έναρξη της ημερήσιας νηστείας, περιδιαβαίνουν σε κάθε γειτονιά, χτυπώντας με μανία το νταβούλι, κάποιες φορές μόνοι τους και κάποιες φορές με τη συνοδεία ενός βαρύτονου συναδέλφου, που με τη στεντόρεια φωνή του ψέλνει αμανέδες.



Το βίντεο το τράβηξα χτες βράδυ, από το παράθυρο του σπιτιού μου. Θέλω να σημειώσω ότι, η σκηνή που θα δείτε, δεν εξελίσσεται σε κάποιο μακρινό προάστιο της Πόλης, αλλά 100 μέτρα από την πλατεία Ταξίμ, αλλά εύκολα σε μεταφέρει στο χρόνο και στο χώρο.


7 comments:

Mariana Kavroulaki said...

Aυτό θα ήθελα να το ζήσω από κοντά!

Angelis said...

Το Ραμαζάν τελειώνει στις 20 Σεπτεμβρίου. Προλαβαίνεις!!

Στέλιος said...

Emeis erxomaste stis 10/9, opote kati tha doume!

Angelis said...

Αγαπητέ Στέλιο,σας περιμένω!

Τι λέτε; Είστε, για μια μέρα (να προσπαθήσουμε τουλάχιστον) να κρατήσουμε το Ραμαζάν; Έχουμε να ρίξουμε κάααατι μάσες μετά!!!

Στέλιος said...

@angelis: χαχα. χάζεψες? εμείς θα γυρνάμε όλη μέρα, πώς να νηστέψουμε? άσε δε πουω τα βράδια θα γυρίζουμε κατάκοποι για ύπνο, ενώ εσύ, ξεκούραστος, θα τρως :)

CAHİDE said...

I'm from Turkey!Nasılsın?

Angelis said...

Iyiyim Cahide, sagol:)
Sen, nasilsin?
anannos@gmail.com'ta senin emailini bekliyorum:)

Related Posts with Thumbnails