Ήρθε και πάλι το..Ραμαζάνι!

Το Ραμαζάν είναι ο πιο σημαντικός μήνας του έτους για τους Μουσουλμάνους όλου του πλανήτη. Ως γνωστόν, κατά τη διάρκεια της ημέρας (ανατολή/δύση του ηλίου) οι πιστοί αποφεύγουν την κατανάλωση τροφής, ποτών, τσιγάρου κτλ. Πώς σας φαίνεται; Δύσκολο να το τηρήσει κανείς, δε συμφωνείτε; Ααα, ξέχασα να προσθέσω στην παραπάνω λίστα των απαγορευμένων και το...αθώο νεράκι! Αυτό κι αν είναι δύσκολο, ε! Φέτος, καθότι κινητή εορτή, το Ραμαζάνι αρχίζει στις 21 Αυγούστου και διαρκεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου.


Η περίοδος του Ραμαζανιού είναι πολύ γόνιμη, στην περίπτωση που κάποιος θέλει να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες του Ισλάμ και τις βασικές αρχές του. Αυτές τις αρχές, τις οποίες οφείλει να ακολουθεί ένας ¨καλός" μουσουλμάνος. Στο Ραμαζάνι, η ζωή στην Πόλη όντως αλλάζει (όχι βέβαια όσο σε μια αραβική μουσουλμανική χώρα). Γι' αυτόν το λόγο θεωρώ απαραίτητη τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας θεμάτων, με το όνομα "Ραμαζάνι στην Πόλη".

Μείνετε συντονισμένοι!

4 comments:

Mariana Kavroulaki said...

Περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον..!!!

Στέλιος said...

Α πα πα! παρόλο που τα τριγλυκερίδια μου είναι υψηλά, τέτοια νηστεία δεν μπορώ να κάνω! Ασθενείς και οδοιπόροι, λέει, συγχωρούνται... (η κλασική δικαιολογία!)

Anonymous said...

Την Παρασκευή 18/9 στο πανηγύρι μετά το Ραμαζάνι στην Σουλταναχμέτ πετύχαμε την περιφορά μιας αντλίας πυροσβεστικής, μάνικας για την ακρίβεια. Φορούσαν στολές ένας με νταούλι πήγαινε μπροστά και κατι τραγουδουσε. Μας έκανε εντύπωση κι θα θέλαμε να μάθουμε περί τίνος πρόκειται, αν το γνωρίζεις φυσικά.

Angelis said...

Κάλιο αργά, παρά ποτέ αγαπητέ anonymous.

Χωρίς να μιλώ με σιγουριά, μιας και δεν έχω δει το συγκεκριμένο δρώμενο, το μυαλό μου πάει στην αναπαράσταση της δουλειάς των τουλουμπατζήδων.(βλ. http://angelisandtheistanbul.blogspot.com/2009/03/blog-post_05.html)
Ειδικά, αν οι συμμετέχοντες φορούσαν πολύχρωμες, τύπου "παραδοσιακές" στολές, και όχι αδιάβροχα ενός μοντέρνου πυροσβέστη.

Συνηθίζεται τις ημέρες του ραμαζάν, να παρουσιάζονται τέτοιου είδους θεάματα, που αντλούν τη θεματολογία τους από την οθωμανική εποχή. Για παράδειγμα,σ' αυτό το ραμαζαν, είδα κάποια σκετς Καραγκιόζη μπροστά στην Αγ. Σοφία, όπου ηθοποιοί έπαιζαν τους γνωστούς ρόλους.

Related Posts with Thumbnails