Η Αποκάλυψη του Σεραφείμ!

Αυτό κι αν είναι νέο!

Μόλις την τελευταία εβδομάδα, η ομάδα των συντηρητών της Αγίας Σοφίας, με επικεφαλής τον Αχμέτ Εμρέ Μπιλγκιλί, αποκάλυψε το πρόσωπο ενός εκ των τεσσάρων εξαπτέρυγων (6 φτερά: συμβολίζουν τις 6 ημέρες της Δημιουργίας) Σεραφείμ, που κοσμούν τα σφαιρικά τρίγωνα, τα οποία στηρίζουν τον επιβλητικό τρούλο της Αγίας Σοφίας!



Τα κεφάλια των Αγγέλων καλύφθηκαν κάτω από αλλεπάλληλες επιστρώσεις σοβά και μετάλλου, πριν από 160 χρόνια, υπό τις διαταγές του Σουλτάνου Αμπντουλμετζίτ, από τον Ιταλο-Ελβετό αρχιτέκτονα Γκασπάρ Φοσάτι.



Τόσα χρόνια που επισκέπτομαι την Αγία Σοφία, αναρωτιόμουν τι να κρύβεται κάτω από τους κιτρινωπούς κύκλους, στα φτερά των Σεραφείμ. Πηγές υποστηρίζουν ότι τα 3 από τα 4 Χερουβείμ, έχουν κεφάλια ζώων (λιονταριού,ταύρου και αετού), και το 4ο πρόσωπο αγγέλου, πράγμα που πλέον επαληθεύτηκε!



Προς το παρόν, οι πληροφορίες είναι περιορισμένες και υπάρχει αναπαραγωγή συγκεχυμένων (και συχνά λανθασμένων) στοιχείων. Θα ανεβάσω φωτογραφίες μόλις απομακρυνθούν οι σκαλωσιές.



Δεν σας κρύβω πως είμαι πραγματικά συνεπαρμένος! Εύχομαι να υπάρξει και συνέχεια σε τέτοιου είδους..αποκαλύψεις. Είναι συγκλονιστικό να συνειδητοποιείς, ότι αυτό το μοναδικό μνημείο είναι ακόμα ζωντανό. Σσσσσς, αν κάνουμε λιγάκι ησυχία, ίσως να ακούσουμε την ανάσα του..

No comments:

Related Posts with Thumbnails