Κιοφτές Άλφα-Άλφα!

Σας ανοίγω εξαρχής τα χαρτιά μου:
Μ' αρέσουν πολύ τα κιοφτέ (μικρά κεφτεδάκια στα κάρβουνα), που μπορεί να σας φαίνονται ένα απλό πιάτο, αλλά για τους Τούρκους (και για μένα!) αποτελoύν ακρογωνιαίο λίθο της παραδοσιακής κουζίνας τους. Γι' αυτό άλλωστε και υπάρχουν τόσες τοπικές παραλλαγές, πχ Τεκίρντα κιοφτέ  (Ραιδεστού), οι Ινεγκιόλ κιοφτέ κ.ά. Όσοι από σας επισκεφτήκατε την Πόλη με λεωφορείο, σίγουρα είχατε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τους πρώτους, στην επιβεβλημένη στάση που κάνει για τους πεινασμένους επιβάτες. Ίσως μάλιστα, να είναι το μοναδικό δέλεαρ για να ταξιδέψεις με αυτό το μέσο!



Στην Πόλη δε, υπάρχουν τα περιβόητα κιοφτετζίδικα του Σουλτάν Αχμέτ, κοντά στην Αγία Σοφία. Το ένα λέγεται "Ιστορικό", το άλλο "Διάσημο" κοκ. Αν και νόστιμα, κατά την ταπεινή μου άποψη, αλλού είναι που τρως κιοφτέ-δυναμίτη: στον Χουσεΐν, πολύ κοντά στην πλατεία Ταξίμ.


Αν δε με έστελναν φίλοι, δεν θα το εντόπιζα μόνος μου. Καθημερινώς περνούσα από το σοκάκι Κουραμπιέ (αλήθεια, έτσι το λένε!!), αλλά ούτε καν το είχα προσέξει. Αν και το μαγαζάκι, έχει ιστορία 40 ετών, δεν το διαλαλεί. Ο κύριος Χουσεΐν, όργωνε για χρόνια το Πέραν με ένα καροτσάκι, παρασκευάζοντας και πουλώντας στο δρόμο τα αφράτα κιοφτέ του.



Τα χρόνια πέρασαν, το αμαξάκι αντικαταστάθηκε από το μικρό μαγαζάκι και ο καημένος κύριος Χουσεΐν αποδήμησε εις Κύριον, αφήνοντας ευτυχώς τη συνταγή στο γιο του. Έτσι έχουμε την ευκαιρία να γευόμαστε αυτήν τη σπέσιαλ λιχουδιά μέχρι σήμερα!


Η υφή τους δεν είναι λαστιχωτή, γεγονός που οφείλεται στη μεγαλύτερη αναλογία κρέατος απ' όσο ψίχα ψωμιού. Το εσωτερικό είναι ζουμερό, ενώ το εξωτερικό ξεροψημένο κάνει ένα κρακ σε κάθε δαγκωνιά! Με το που κάθεσαι, δε σε ρωτάνε τι θα πάρεις μιας και υπάρχει μόνο κιοφτέ! Απλώς ζητάς 1 ή 1,5 μερίδα και αν θες φασόλια πιαζ. Αυτή τη σαλάτα με τα βραστά φασόλια, το κρεμμύδι και συνήθως μαϊντανό (ενίοτε και κόκκινο λάχανο), που είναι τόσο απλή αλλά τόσο φρέσκια και δροσερή!


Το μόνο κακό είναι ότι είναι ανοιχτό μόνο το μεσημέρι και μάλιστα, ώσπου να τελειώσουν οι κιοφτέδες! Αν δηλαδή, πέσουν πολλές παραγγελίες από παρακείμενα γραφεία και καταστήματα, μπορεί να έχουν τελειώσει και μέχρι τις 2. Κλαψ, πόσες φορές πήγα αργοπορημένος και έφυγα πεινασμένος και απογοητευμένος :((

ΥΓ: Το χέρι με το μανικιούρ φυσικά δεν είναι το δικό μου, αλλά της γλυκιάς Μαρίας. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων!

2 comments:

Imamis said...

Φίλτατε !!!
Θέλω χάρτη για το κιοφτετζίδικο !!!

Angelis said...

Kurabiye Sok. 11

Το Kurabiye Sok. είναι το πρώτο παράλληλο της Ιστικλάλ. Καθώς κατεβαίνεις από την πλατεία Ταξίμ, στρίβεις δεξιά στο 2ο στενό, δηλαδή μετά το Γαλλικό Ινστιτούτο (Zambak sok.) και αφού κατηφορίσεις λιγάκι, το πρώτο κάθετο είναι το Κουραμπιέ.

Καλή όρεξη!

Related Posts with Thumbnails