Ζάππειο Παρθεναγωγείο


Είχα την τύχη να επισκεφτώ το ιστορικό αυτό σχολείο και μάλιστα να ξεναγηθώ από τη σημερινή διευθύντρια του, κυρία Δέσποινα Παπίνη.


Αν και ως εκπαιδευτικό ίδρυμα ξεκίνησε το θαυμαστό έργο του από το 1875, μόλις 10 χρόνια αργότερα κατασκευάστηκε το παρόν κτίριο, ακριβώς δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος του Ταξίμ, πάνω στην ομώνυμη κεντρική πλατεία.


Αποτελεί αδελφό σχολείο του Αρσακείου και του Κολεγίου Αθηνών. Στα περίπου 150 χρόνια της συνεχούς λειτουργίας του, μετέδωσε, αρχικά σε κορίτσια καλών οικογενειών, και στη συνέχεια και σε αγόρια της ελληνικής κοινότητας, υψηλού επιπέδου γνώσεις, αλλά και βασικές αρχές ευγένειας και καλής συμπεριφοράς.


Οι εγκαταστάσεις του σχολείου μπορούν να στεγάσουν μέχρι και 1.000 παιδιά (από νηπιαγωγείο έως λύκειο), αν και σήμερα φιλοξενούν μόλις 110 παιδιά.


Ο αέρας εδώ μέσα έχει ιδιαίτερο άρωμα! Για τι να πρωτομιλήσω;
  • Για την εντυπωσιακή σκάλα της κύριας εισόδου, όπου δεν επιτρεπόταν η χρήση της από τις μαθήτριες;
  • Για τον κλειστό χώρο προαύλησης, όπου κάνουν τα παιδιά το διάλειμμά τους τις βροχερές ημέρες;
  • Για την αλά-Βερσαλίες αίθουσα εξετάσεων, όπου βοηθούσε τον αδιάβαστο μαθητή να περνάει την ώρα του ευχάριστα, θαυμάζοντας τον πλουμιστό διάκοσμο;
  • Ή για την αίθουσα θεάτρου με την πλατιά σκηνή και το πιάνο με ουρά, όπου ανέβηκαν αρχαίες τραγωδίες αλλά και έργα του Ψαθά;


Το ίδρυμα σήμερα βασίζεται στην ευεργεσία του καθενός μας, ώστε να συνεχίσει να παράγει το σπουδαίο έργο του.

No comments:

Related Posts with Thumbnails